21 september 2012

Mjuk kaka med äpplen

Helg, helg, helg. Och äntligen säsong för underbara äpplen. Som jag har väntat. Här kommer som utlovat receptet på de äppelrutor jag bakade igår kväll. Ett tips är att sila i vetemjölsblandningen, då blir kakan inte lika kompakt som om du bara blandar ner blandningen i äggblandningen. Det kallar jag en bra start på helgen. Ha en skön helg allihop!

Äppelrutor

Ingredienser (ca 20 st)

7 dl vetemjäl
4 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
2 ägg
4 dl strösocker
3 dl mjölk
4 msk smält smör

Fyllning
0,5 dl strösocker
2 msk mald kanel
6 äpplen

Garnering
Pärlsocker

Gör så här

Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Knäck äggen i en skål och rör i sockret. Blanda ner mjölk och smör. Rör samman mjölblandningen med äggsmeten.

Blanda socker och kanel i en påse. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg dem i påsen och skaka om.

Klä en långpanna med bakplåtspapper. Vill du ha högre bitar väljer du en mindre långpanna. Häll smeten i formen och tryck ner äppelklyftorna. Strö över pärlsocker.

Grädda kakan mitt i ugnen på 175 grader i ca 25 minuter. Känn med sticka så att kakan är färdiggräddad. Det tar längre tid om du har en mindre långpanna. Skär kakan i rutor när den svalnat lite och servera exempelvis med vaniljsås eller som de är.

receptkälla: tidningenhembakat.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...